Program 2018

 

 

 

     
 

Pátek 12.10.2018

 

16,00-17,00 hod. 

Malujeme společně čokoládový obraz - přijďte i vy přiložit ruku k dílu a zkusit si malovat čokoládou. 

Místo : náměstí TGM, Nové město Tábor 

K tomu všemu balonky, hudba, kouzelník, .......

Ochutnávka lámaných čokolád Muzea čokolády a marcipánu.

Přijďte se čokoládově naladit. 

 

     

 Sobota 13.10.2018 - společenský dům Střelnice, Žižkova ulice 245,

Staré město 

   

Velký sál - živé vaření 

 

10,00 

Zahájení festivalu – moderuje Jiří Melichar 
Festival otevře jeho zakladatelka Petra Kovandová a hosté. 

 

10,15 

 

Živé vaření - cukrářka Lucie Průšová 

 

Lucie Průšová je prvotřídní cukrářka, která kromě toho, že dělá úžasné dortíky, ještě realizuje kurzy pro širokou veřejnost. Dopoledne ochutnáme její zákusek a odpoledne ji pozveme do našeho imrpovizovaného diskusního studia nejen pro odbornou veřejnost. Budeme mít příležitost se s ní potkat a pobavit se na témata problémů současné cukrařiny. 

 

 

Chcete-li ochutnat zákusek od Lucie Průšové, vhoďte do slosování kupon (k dostání na stánku č.1)

 

 

 

11,15 

Živé vaření - David Šašek 

TOP kuchař malostranského hotelu ARIA, na festivalu po dvou letech opět jako host. Vařit budeme hovězí filet na způsob chilli con carne. A samozřejmě nebude chybět trocha čokolády nebo aspoň kakaových bobů. Pokud jste ještě nenavštívili tuto prestižní restauraci, máte šanci ochutnat nyní. 

Chcete-li ochutnat umění Davida Šaška, vhoďte do slosování kupon (k dostání na stánku č.1)

 

 12,15  

 

Živé vaření - host festivalu Helena Fléglová 

Členka Národního týmu ČR a vítězka ze Singapuru předvede dezert, který byl součástí úspěšného menu. Navíc nás čeká povídání o tom, jaké to je soutěžit v prestižní soutěži a jaká byla její cesta k cukrařině. 

HF Pastry Academy je cukrářská škola založena v roce 2018 Helenou Fléglovou. Je zaměřena na pokročilé cukráře, kteří by rádi zdokonalili své dovednosti i na začátečníky, kteří by rádi pronikli do tajů cukrařiny.
Akademie se nachází v Praze na Střížkově. Nově zrekonstruovaný prostor nabízí vše potřebné pro Hands-on kurzy, zázemí dále nabízí prezentační sál vhodný i na teambuildingové akce.
Všechny kurzy probíhají metodou Hands-on ve dvojicích na plně vybaveném pracovišti. Na kurzech se setkáte s kvalitními surovinami značek, které jsou používány celosvětově těmi nejlepšími cukráři. Jmenovat můžeme značky jako například Callebaut, Sosa ingredients nebo Ravifruit.
Nabídku kurzů naleznete již brzy na webové stránce - http://www.hfpastryacademy.cz/. Těšit se můžete na kurzy Makronky, Éclairs, Pralinky, Tartaletky, Moderní dorty, Modelace a další.

Chcete-li ochutnat vítězný dezert, vhoďte do slosování kupon (k dostání na stánku č.1)

 
 

 

 
 

 

 

Jiří Soukup a tvorba dortu Čokožrouta "naživo" - najdete v prostorách Střelnice po celý den 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13,00 - 17,00 

Představení projektu Fína čokoláda, hosté Jiří Krampol, Milan Peroutka, Olga Lounová - křest knihy 

   13,00 

host festivalu : Olga Lounová 

 

 13,45 

host festivalu : Jiří Krampol

 

 15,30

křest knihy FÍNA ČOKOLÁDA 

 

 

 

 

 17,00 hod. 

 Premiéra BEAN TO BAR čokolády a dokončení čokoládového díla Jiřího Soukupa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     
 

Malý sál 

Neomezená degustace - čokoládová řeka 

 

Po celý den můžete ochutnávat 20 druhů teplých čokolád různých příchutí a z různých koutů světa. 

Připraveny jsou :

Itálie - Reno hořká, mléčná, bílá, karamelová

Nugát tmavý a světlý

Novinka od firmy Calebaut - čokoláda z červených bobů RUBY a GOLD

Čokolády s příchutěmi : jahoda, pomeranč, capuccino

Origine - Madagaskar, Kumabo, Arriba, Tanzanie, Brazil, Satongo

Česká výroba - Jordis 100% a Jordis mléčná

Extravagantní chuť : Bílá s čajem matcha 

 

 

     
 

 

 
     
     
     
     
     

 

     
     
     
 

Koutek nejen pro odbornou veřejnost -

diskutují hosté festivalu a vy (přízemí pod schody)

 

Zajímáte se o historii čokolády? Chcete se osobně potkat s výrobci čokolády bean to bar? Chcete se dozvědět více o obalech, trendech...... pak je toto místo pro vás. 

 

 

Potkejte se s odborníky z branže, ptejte se na jejich zkušenosti z provozu, technologické postupy, jak dosáhnout úspěchu v zahraničí, jak je důležité mít kvalitní personál, co je rodinná firma ..... V diskusním fóru se vystřídají oficiální hosté festivalu a návštěvníci... Tento program je určen nejen pro odbornou veřejnost, ale i pro amatérské cukráře, návštěvníky které třeba baví péct a neví si rady....

Diskusní témata, která se jistě budou v průběhu dne prolínat a doplňovat :

11,00 hod. 100 let československého čokoládového a cukrovinkářského průmyslu..... host : Stanislav Krámský (autor Knihy o čokoládě), Petra Kovandová (majitelka firmy BONBON)

12,00 hod. Cukrář  - řemeslo, které má v ČR tradici  ...... hosté : Lucie Průšová (cukrářka, lektorka ), Jiří Hochman (Mocca Café Tábor)

13,00 hod. Co je "bean to bar"? Jak těžké je sehnat kvalitní kakaové boby, kde se realizuje obchod s boby, jaká kvalita kakakových bobů je na českém trhu.... hosté : Jiří Soukup (Muzeum čokolády a marcipánu Tábor), Lukáš Koudelka (Jordis), Michaela Dohnálková (Míšina čokoláda)

13,30 hod. Ochutnávka kakaových bobů z různých plantáží Kolumbie, pěstování kakaovníku a jeho vliv na životní prostředí, sociální politiku.... host : Ing. Gustavo Muňoz García (Kolumbie) 

14,00 hod. Český úspěch v zahraničí ..... hosté : Helena Fléglová (Národní tým ČR), Lukáš Koudelka (Jordis), Michaela Dohnálková (Míšina čokoláda)

15,00 hod. Trendy versus tradice. Jak ovlivňuje marketing a sociální sítě cukrářské řemeslo ...... hosté : Lucie Průšová (Cukrářské studio Lucie Průšová), Radek Havlíček (fotograf), Zdeněk Plášil (provozovatel malé kavárny Obývák), Petr Lebeda (specialista online marketingu - Medialka.eu)     

16,00 hod. Degustace "bean to bar" čokolád Míšina čokoláda - Michaela Dohnálková (majitelka firmy)

16,30 hod. Kolumbie - země kávy a kakaa. Exkurz do pěstování kakaovníku v Kolumbii, porovnání chutí kávy, kakaa, kakaových bobů...... host : Fernando Jaimes (Kolumbie)    

17,00 hod. Čokoláda v cukrařině ....... host : Lucie Průšová (cukrářké studio Lucie Průšová),  Helena Fléglová (Národní tým ČR)

17,30 hod. Degustace "bean to bar" čokolád Jordi´s Hradec Králové ( Lukáš Koudelka - spolumajitel firmy)

18,00 hod. Degustace raw čokolád - David Matějů (DNA Food)

   
 

Koutek pro děti - dílničky, workshopy a divadelní představení 

 

V dílnách festivalu si můžete vyzkoušet práci s čokoládou, potáhnout lízátko, vyrobit pralinky nebo vlastní čokoládu. Vše vám krásně zabalíme a váš výrobek si odnášíte jako suvenýr. 

10,00 hod.                    Divadlo U plotny - O třech kůzlátkách

Klasický pohádkový příběh o jedné rodinné tragédii se šťastným koncem. Skončí nakonec kůzlátka u vlka v břiše? Zachrání je máma koza? A co s ním, s tím netvorem obludným? Dřevěné loutky malých neposedných sourozenců, strašidelný vlk a popletený kouzelník. Tohle vše a mnoho překvapivým podrobností Vás čekají v dobře známé pohádce pro menší děti. Budou se možná trošku bát, ale určitě víc smát!

11,00 hod.                    Kouzelník PET - čarování s čokoládou 

 

12,00 hod.                   Divadlo U plotny - Cirkusárium

Tři příběhy zvířecích hrdinů velryby, lišky a hada, kteří se naučí, co je třeba a nakonec úplně převrácený konec, protože přeci nejsme ve škole!! Dynamické divadelní představení pro děti od 3-10 let, ve kterém děti samy příběhu pomáhají a s humorem se učí potřebné.

Od 13,00 hod. probíhá program pro děti na hlavním pódiu, kde se zrodí čokoládová holčička FÍNA ČOKOLÁDA 

     
 

MUZEUM ČOKOLÁDY A MARCIPÁNU TÁBOR, Kotnovská 138, Tábor

 

Festivalové vstupenky vám platí i do muzea. Možnost zakoupení vstupenek na festival také přímo v pokladně muzea. Při plné kapacitě muzea si vyhrazujeme právo dočasně omezit vstup do výstavních prostor v závislosti na aktuální volnou kapacitu.Expozice muzea je otevřena : pátek a neděle : od 09,00 – 17,00 hod.; sobota od 09,00 - 19,00 hod. Uvidíte historii čokolády a marcipánu, modely pohádek, pohádkový sklep, výstavu AUTA, možnost vyrábět z marcipánu v dílně.

 

Největší interaktivní čokoládový vlak v Evropě v premiéře na festivalu - autor Daniel Šefčík  

Přijďte se podívat na velkolepé dílo, které vznikalo v našem muzeu téměř 10 měsíců a jehož autorem je Daniel Šefčík. Potkejte se s autorem přímo na místě a podívejte se jak vzniká obraz čokoládového nádraží.....

   

 

* Změna programu vyhrazena

 

Neděle 14.10.2018 - Den degustační - Kavárny Starého města Tábor 

   
 

Vstupné na degustace zdarma, kapacita max 20 osob. Přednost mají držitelé pásky ze soboty. 

 

 

     
     
     
     
 

Café Bar Obývák, Klokotská 106, Tábor, Staré město

 
10,00  Káva a čokoláda - snoubení vybraných káv a čokolád - degustaci povede Hana Buchtíková (Muzeum čokolády a marcipánu Tábor a Zdeněk Plášil - Café bar Obývák 
 

13,00    Fresh pralinky (držitel ocenění Regionální produkt, 2.místo v soutěži Chutná hezky Jihočesky) - degustaci povede Jiří Soukup  (Muzeum čokolády a  marcipánu Tábor) 

 

Prodejna BONBON – Palackého ulice 358, Staré město Tábor 

 

14,00   Degustace pralinek firmy BONBON - vybrané pralinky s různými náplněmi a povídání o nich. Degustaci povede majitelka firmy Petra Kovandová 

 

 

 

 

 

Muzeum čokolády a marcipánu, Kotnovská 138, Tábor

Komentované prohlídky muzea - dozvíte se zajímavosti nejen o historii čokolády, ale i o vzniku muzea, zpracování čokolády. Ochutnáte syrové kakaové boby a kakaové máslo. Začátky 9,10,11,13,15 hod. Kapacita prohlídky max 20 osob. Otevřeno 9-17 hod. Vstupné do muzea zdarma s festivalovou páskou na ruce. Mimo vypsané časy komentovaných prohlídek je možné muzeum procházet samostatně. Muzeem vás provede Jitka Kolářová. 

 

Autorské čtení z knihy Fína čokoláda - čte Veronika Hájková a Filip Rožek 

Přijďte si poslechnout příběhy z knihy, která se odehrává v našem muzeu. Uvidíte, kde se zrodila Fína, kde řádí Čokožrout....

Začátky v 10,00, 12,00 a 14,00 hod. v herně 2

  

* Změna programu vyhrazena, program průběžně aktualizujeme